گروه سیاسی: محمود احمدینژاد که برای شرکت در شصتوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد، این روزها در دیدارها و سخنان خود بارها بر برقراری رابطه میان ایران و آمریکا تاکید کرده است. در حالیکه در دومین روز سفر، احمدینژاد در مصاحبه با یک روزنامه آمریکایی در خصوص افغانستان اعلام کرد که «پس از انتخابات آمریکا، ایران آمادگی برگزاری گفتوگوهای مستقیم با آمریکا درباره چگونگی پابرجا کردن وضعیت در افغانستان را دارد.» در سومین روز سفر رییسجمهوری یک گام فراتر گذاشته و آنگونه که «ایسنا» گزارش داده احمدینژاد اعلام کرده «شرایط فعلی روابط ایران و آمریکا به ضرر همه است.» احمدینژاد همچنین گفته که «موضوع هستهای ایران کاملا سیاسی شده است. این موضوع بین ایران و آمریکاست و اگر امروز آمریکا خود را از آن کنار بکشد، دیگر کسی در جهان ادعایی علیه ایران ندارد و لذا معتقدم باید در عرصهای جدا از مذاکرات هستهای آن را حل و فصل کنیم.» این سخنان رییسجمهوری ایران به تمایل او برای برقراری رابطه با آمریکا تعبیر شده و برخی تحلیلگران سیاسی عنوان میکنند که احمدینژاد تلاش دارد در پایان دوران ریاستجمهوری خود سرنوشت و مذاکره مستقیم و رابطه با آمریکا را مشخص کند. روز دوشنبه احمدینژاد در ادامه دیدارهای خود با جمعی از نخبگان آمریکایی به گفتوگو نشست. رییس دولت نهم و دهم با بیان اینکه «جامعه انسانی راهی جز رفتن به سوی گسترش دوستیها و همکاریها ندارد» در پاسخ به اینکه «چگونه میتوان چارچوبی برای نزدیک کردن ایران و آمریکا به یکدیگر ایجاد کرد؟» اظهار کرد: شرایط موجود در روابط بین ایران و آمریکا به ضرر هر دو کشور و شاید به ضرر همه دنیا است، اما برای بهبود آن باید نگاهی به سیر تحولاتی که روابط را به وضعیت امروز رسانده است، داشته باشیم و به این نکته توجه کنیم که ایالات متحده از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همواره در مقابل ایران ایستاده است. وی با بیان اینکه «از دولتمردان آمریکا انتظار میرفت که از انقلاب اسلامی ملت ایران که با شعار آزادی به پیروزی رسیده بود استقبال و حمایت کنند»، افزود: آمریکاییها در مقابل، ملت ایران را تحت فشار قرار داده و تحریمهای متوالی علیه ایران اعمال کردند و اگرچه ایران همواره از این تحریمها با موفقیت عبور کرده است، اما در نظر داشته باشید که اگر روابط دو کشور به جای تقابل بر تعامل متکی بود، چقدر مسایل به نفع دو کشور تمام میشد.
رییسجمهوری، این تصور را که ایران بر اثر تحریمها در هم خواهد شکست، غلط توصیف کرد و گفت: این تحریمها فقط ذهنیت منفی مردم ایران را نسبت به آمریکا تشدید میکند. احمدینژاد در پاسخ به پرسش یکی از حاضران درباره موضوع هستهای ایران، با بیان اینکه «این موضوع کاملا سیاسی شده است»، اظهار کرد: این موضوع بین ایران و آمریکاست و اگر امروز آمریکا خود را از آن کنار بکشد، دیگر کسی در جهان ادعایی علیه ایران ندارد و در نتیجه معتقدم باید در عرصهای جدا از مذاکرات هستهای آن را حل و فصل کنیم. دیگر زمان آن گذشته که کشوری بخواهد دنیا را به تنهایی اداره کند و دیگران از او تبعیت کنند. باید با تعامل و همکاری همگانی امور را به پیش برد و ایران و آمریکا باید بر همین مبنا مشکلات خود را حل و فصل کنند. وی تاکید کرد: هر نوع تفاهم، زمانی حاصل میشود که طرفین به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و عدالت را مبنای کار خود قرار دهند که اگر چنین اتفاقی بیفتد، میشود مشکلات جهانی را بسیار راحتتر و با هزینه کمتر مرتفع کرد. رییسجمهور در پاسخ به پرسش یکی دیگر از نخبگان مبنی بر اینکه «چرا ایرانیان، اسراییل را رژیم صهیونیستی مینامند و آن را به رسمیت نمیشناسند؟» اظهار کرد: این پرسش مهمی است که به رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی از سوی ایران چه ربطی به رابطه ایران با آمریکا دارد. ایران، آمریکا را به رسمیت میشناسد و معتقد است میتوانیم با یکدیگر رابطه داشته باشیم اما موضوع به رسمیت شناختن یا نشناختن رژیم صهیونیستی هیچ ارتباطی به روابط ایران و آمریکا ندارد. احمدینژاد با بیان اینکه «برای بهبود شرایط بین ایران و آمریکا باید با نگاهی کلانتر به موضوع نگاه و ذهنیتها را اصلاح کرد»، ادامه داد: آمریکاییها باید بدانند که هر اتفاقی هم بیفتد دوران حکومت سابق در ایران تکرار نخواهد شد و باید با شرایط امروز خود را تطبیق دهند و این در حالی است که دولتهای آمریکا 33 سال فرصت را برای تعامل با ایران از دست دادهاند. پیشنهاد احمدینژاد برای برقراری رابطه با آمریکا اما موضوع جدیدی نیست. احمدینژاد در دوران ریاستجمهوری خود دو بار به جورج بوش و یکبار به باراک اوباما روسایجمهور ایالاتمتحده آمریکا نامه نوشت.
احمدینژاد همچنین تاکنون چندین بار در سالهای85، 88 و 89 پیشنهاد مناظره با روسایجمهور آمریکا را مطرح کرده که هر بار با سکوت طرف آمریکایی مواجه شده است. در ادامه این نشست، احمدینژاد اعتراضات صورت گرفته در کشورهای اسلامی علیه فیلم موهن ساخته شده درباره پیامبر اسلام(ص) را متوجه دولت آمریکا دانست و تاکید کرد: پرسش این است که آیا دولت آمریکا این فیلم را ساخته است یا دولت آمریکا مستقیما دستور ساختن آن را داده است؟ رییسجمهوری تاکید کرد: به نظرم امروز اولین مساله در سیاست خارجی ایالات متحده باید چارهاندیشی برای رفع همین ذهنیتهای منفی درباره دولت آمریکا باشد. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا چنانچه دولت آمریکا قدمی برای ایجاد تفاهم بین دو کشور بردارد، در ذهنیت منفی خود نسبت به آمریکا تامل کرده و کمک کند تا سریعتر روابط دو کشور بهبود یابد. احمدینژاد با اشاره به جنجالآفرینیهای رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار کرد: واقعا رژیم صهیونیستی به کجای ایران میخواهد حمله کند و کدام نقطه از ایران را مورد هدف قرار دهد؟ ایران کشور بسیار بزرگی است و باید در نظر داشت اگر بخواهد به تهدیدات یا اقدامات خصمانه واکنش نشان دهد آن موقع چه اتفاقی خواهد افتاد. صرفنظر از همه این مسایل، خیلی خوب بود دولت آمریکا و گروههای سیاسی، اجتماعی این کشور این تهدیدها را محکوم میکردند تا صهیونیستها فکر نکنند اجازه دارند هر کاری خواستند علیه دیگران انجام دهند. رییسجمهوری در واکنش به پرسش دیگری درباره اینکه «آیا بهتر نیست ایران مراسمی را که همهساله در سالگرد 13 آبان برگزار میکند و در سالروز تسخیر سفارت آمریکا زخم آمریکاییها را تازه میکند، کنار بگذارد؟» پاسخ داد: بهتر نیست دولت آمریکا به این نکته توجه کند که وقتی ملت ایران دهها سال با دیکتاتوری مبارزه و دههاهزار شهید در این راه قربانی کرد، انتظار داشت پس از پیروزی، آمریکاییها اگر از انقلاب آنها حمایت نکردند، لااقل در مقابل او نیز قرار نگیرند؟ در ادامه وی با اشاره به اینکه «ایران برنامههای بلندمدت و مسلسلی برای تولید برق از نیروگاههای هستهای دارد»، افزود: از اینکه آمریکاییها در ساخت این نیروگاهها و تامین سوخت مورد نیاز آنها مشارکت کنند، استقبال میکنیم و آن را گامی اعتمادساز از سوی آمریکا ارزیابی خواهیم کرد.
رییسجمهور با بیان اینکه «یکسری از اقدامات دولت آمریکا هیچ نفعی را نصیب آنها نکرده و فقط باعث تشدید ذهنیتهای منفی علیه خودشان میشود»، تصریح کرد: دولت ایران اگر میخواست اثبات کند که آمریکاییها استانداردهای دوگانهای در مواجهه با مباحثی چون تروریسم دارند، باید هزینه گزافی پرداخت میکرد اما آمریکاییها با خارج کردن نام گروهی که خودشان 30سال آن را تروریستی میدانستند تنها بدنامی را برای خودش دریافت کردند. وی با اشاره به طرح آمریکا برای ایجاد خاورمیانه جدید اظهار کرد: همه دنیا به اصلاحات نیاز دارند، اما روش اعمال این اصلاحات ایجاد جنگ و درگیری نیست، بلکه باید سیاستها و دیدگاهها به طور اساسی اصلاح شود. احمدینژاد همچنین عصر دوشنبه به وقت محلی، در مصاحبه با «چارلی رز» از شبکههای تلویزیونی PBS و CBS به سوالاتی در خصوص مسایل سوریه، تهدیدها و ادعاهای رژیم صهیونیستی، موضوع هستهای، عملکرد آژانس درباره ایران، انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، رابطه تهران و واشنگتن، تحریمهای اقتصادی و امنیت تنگههرمز پاسخ داد. رییسجمهوری در پاسخ به پرسش کریستین امانپور خبرنگار ای.بی.سی نیوز درباره ادعای فروش اسلحه به سوریه از سوی ایران، اعلام کرد که این موضوع بارها تکذیب شده است. هزینههای ایران در فعالیتهای صلحآمیز هستهای از دیگر نکاتی بود که رییسجمهوری در این نشست به آن اشاره کرد و یادآور شد که در مجموع تهران 300میلیون دلار در هر سال برای تولید رادیوداروها در فعالیتهای هستهای هزینه میکند، اما آمریکا 10میلیارد دلار در سال برای بمبهای اتمی خود هزینه میکند. احمدینژاد همچنین گفت که چگونه هزینهکنندگان 10میلیارد دلار برای بمبهای اتمی در هر سال، در برابر 300میلیون دلار هزینه ایران برای تولید دارو، هراس دارند؟ اشکال کار از کجاست؟